KreativaNea

Med färg som verktyg för att skapa ett bättre välmående

Vad händer i vår kropp när vi ser en färg?

 


För att lättare förstå på vilket sätt färger faktiskt påverkar oss måste vi lära oss lite mer om hur det fungerar när våra ögon ser färg och vad det egentligen är som händer i vår kropp.


LJUS

Alla färger finns faktiskt i vanligt solljus, även om vi inte kan se det. Men ibland händer det att solen tittar fram under ett oväder och då reflekteras (speglas) solljuset i vattendropparna och alla färger, som då alltid döljer sig i det som vi uppfattar som solljus, träder då fram. När solljuset reflekteras i vattendropparna delas färgerna upp

FÄRG

I våra ögon finns känsliga nervceller i näthinnan, som heter stavar och tappar. Tappar registrerar färger, medan stavarna bara uppfattar gråtoner. Det finns tre slags tappar, som var för sig är känsligast för färgerna RÖD, GRÖN och BLÅ. När ljus av flera olika våglängder träffar tapparna samtidigt blandar hjärnan färgerna och vi kan då se fler färger än dessa tre. Ljuset tränger sig in i våra ögon

i ett spektrum som blir synligt för blotta ögat i det som vi kallar regnbåge. På morgonen när solen går upp växlar himlen från mörkblå, lila toner till mer rosa, orange, gula toner som får oss att vakna och piggna till. Mitt på dagen står solen högt och det är ljust ute med klara färger i naturen. Vi är aktiva och effektiva, för att sedan återigen bli långsamma, lugna och trötta när kvällen kommer och solen går ner.


Färgskiftningen går från klart vitt och åter till gul, orange – över till rosa, lila och slutligen blå och mörkt som gör att vi vill sova.

och tas då emot av dessa nervceller som skickar vidare signaler till hjärnan (till hypotalamus) som sätter samman dessa signaler till bilder.

Ex. Vitt ljus (solljus) träffar en röd klänning – alla färger förutom den röda absorberas (förvandlas till värme) och endast röd reflekteras och träffar våra ögon där nervcellerna då skickar signaler till hjärnan att vi ser färgen röd.

 Alla färger har sin egen unika våglängd. Ljus med olika våglängder uppfattas av oss som olika färger.

Vad är det då som gör att kroppen reagerar som den gör med olika färger?

Här väljer jag att inte gå in för djupt eftersom det då kan bli alldeles för rörigt och svårt att förstå. Vår kropp är ju trots allt väldigt komplex och ett organ eller körtel gör inte hela jobbet själv utan det delas upp i oändligt långa led, men i det stora hela fungerar det ungefär såhär:


Hypotalamus är en region i hjärnan som skickar signaler till körtlar runt om i kroppen att procudera olika hormoner. Den  påverkar bland annat, blodtryck, hjärtfrekvens och tarmaktivitet. Den sätter igång den fysiska responsen på känslor såsom ilska och njutning. En arg person får t.e.x ökad hjärtfrekvens, högre blodtryck, svettas mer och blir torr i munnen. Den reglerar kroppstemperatur och känslor av hunger och mättnad för att nämna några  stycken,  listan kan göras lång för vad vår hypotalamus gör med vår kropp.

 

När ljus kommer in i våra ögon, tas detta upp av nervceller som skickar vibrationen vidare till hypotalamus som då registrerar färgen. Färger i sig har olika våglängder och frekvenser som vibrerar och tilltalar olika körtlar i vår kropp som alla är kopplade

till hypotalamus. Exempel: Röd färg har en värmande effekt på oss, den stimulerar hjärtat och ökar bland annat vår puls- och blodtryck. Varför? Rött aktiverar våra två binjurar (hormon-körtlar), de som producerar bl.a adrenalin och noradrenalin, som i sin tur spelar viktig roll i kontrollen över hur snabbt vårt hjärta slår, blodtryck och kroppens reaktion på stress och akuta påfrestningar. Rött går in via synen, till hypotalamus som sedan stimulerar binjurarna till att producera dessa hormoner.


Nu är det absolut inte så att vi börjar svettas och hjärtat dunkar i 190 om vi går in i ett rött rum, nej, det är en väldigt subtil ändring, många känner inte ens någon skillnad. Men om du skulle vistas i ett rött rum under flera timmar däremot skulle du känna denna ändring i kroppen. Det är just därför många inte tror att färger i hemmet spelar så stor roll, men som sagt, om du vistas i ett hem med färger som inte är till din fördel så kommer de negativa egenskaperna av dessa färger att trigga körtlarna att producera hormoner som gör att du i det långa loppet inte mår så bra.

Förenklad illustration av ljusets karaktär under en dygnscykel.

(https://www.mondeverde.se/ljusarevarld/manniskan-och-ljuset/)

Färgernas våglängder (https://sv.wikipedia.org/wiki/Ljus)

 

KONTAKTA MIG


Adress: 

Milstensvägen 7, Norrtälje
Telefon: 

+46 (0) 708 98 02 68


Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera